maanantai 6. huhtikuuta 2015

"Kuuntelet Radio Auteretta taajuudella 106,6 FM"

Hiljaista on pidellyt (no ei ole, luulitte vaan), mutta alkakoon rock´n roll nyt:

Radio Autere

Lehdistötiedote

julkaisuvapaa heti

Radio Autere alkaa soida Mäntän seutukunnalla

Mäntän seutukunnalle ollaan perustamassa uutta paikallisradioasemaa. Viestintävirasto on äskettäin antanut luvan Radio Autereelle, jonka aloituspäiväksi on suunniteltu kesäkuun ensimmäistä päivää.
Radio Autereen lähetysteho on 500 wattia, ja sen lähetin tulee olemaan Kivivuoressa Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n mastossa. Taajuus on 106,6 megaherziä, ja radion kuuluvuus tulee kattamaan alueen Jämsästä Ruovedelle ja Orivedeltä Keuruulle.

Radio Autere on kaupallinen paikallisradio, jonka ohjelmaprofiili tulee tukemaan aluksi alueen kesätapahtumia, taidetta ja kulttuuria ja paikallisia palveluita tavoitteena saada alueen matkailijat pysähtymään kuuluvuusalueellaan.  Se haluaa olla lähellä tavallisten ihmisten arjessa.

Radio Autere etsii parhaillaan toimitiloja Mäntän keskustasta. Koska radiolupa on tässä vaiheessa ainoastaan kolmen kuukauden mittainen, radio ei tule palkkaamaan täysipäiväisiä työntekijöitä vaan toimii freelancereiden ja avustajien voimin. Myynti- ja mainostiimiä vetää ja musiikkituotannosta vastaa Keijo Tuominen ja ohjelmatiimiä Taru Helpi.

Radio Autere tulee toimimaan tiiviissä yhteistyössä Järviradion kanssa, jolta se on saanut alkuvaiheessa asiantuntija-apua.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jokaisen asian takana on usein tarina. Tarina siitä, miten ihmiset kohtasivat ja mistä idea syntyi. Koska Mänttä on syntymäpaikkakuntani ja olen siellä asunut elämäni ensimmäiset 10 vuotta, voisi tietenkin kuvitella, että tuntisin tulevan partnerini ja yhtiökumppanini Keijo Tuomisen jo lapsuudesta. Näin ei kuitenkaan ole, vaan meidän kohtalomme kietoutuivat yhteen ensimmäisen kerran vasta v. 2005, jolloin työskentelin Huittisissa Radio Westissa. Eräänä päivänä Keijo soitti ja kysyi tarvitsevatko asiakkaamme alueellamme radiomainostuotantoa. Osasin heti arvostaa Keijon omintakeista huumorintajua, rohkeutta, reippautta ja sinnikkyyttä ja lopulta teimme melko tiivistä yhteystyötä seuraavan kahden, kolmen vuoden ajan tapaamatta kuitenkaan kasvotusten kertaakaan!

Kun liityin Facebookiin 2007-2008 näimme toisemme kuvista ensimmäisen kerran. Käyn Mäntässä mummolassa ja Keuruulla kesämökilllämme useita kertoja vuodessa, mutta silti emme koskaan kohdanneet missään. Olemme samaa ikäluokkaa ja meillä on yhteisiä ystäviä. Hämmästyttävää näin jälkikäteen ajatellen kauanko aikaa piti kulua, ennen kuin viimein sovimme lounaasta yhdessä! Tapasimme ensimmäistä kertaa ravintola Myllyrannassa marraskuussa 2014.

Keijolla on ollut unelma radiosta Mäntässä pikkupojasta lähtien. Hän pyysi minua mukaan jo kaksi vuotta sitten ensimmäisen kerran, mutta projekti lähti etenemään toden teolla tuolloin marraskuussa. Meitä ei yhdistänyt kuitenkaan pelkkä unelma omasta kanavasta, vaan kuolema; ajatukset siitä, sen uhan käsittely ja prosessointi. Kas Keijo oli saanut lääkäriltä viime kesänä jonkinmoiset madonluvut ja elämänmuutos oli välttämätön, eikä siltikään ole takeita mistään. Minä sairastin syövän v. 2002-2003 ja Keijon kertoman mukaan osasin ainoana sanoa ne juuri hänelle, siihen tilanteeseen oikeat sanat, kun hän ensimmäisen kerran kertoi asiasta Facebookissa.

Tästä nähdään, että usein hyvin merkityksettömiltä tuntuvat pienet asiat ja pienet sanat ratkaisevat ja saattavat muuttaa koko laivan suunnan. Kun ryvin itse pohjamudissa viime keväänä, sanoi eräs vähän etäisempi ystäväni, kirjailija Elina Valkealahti Lontoosta näin: "Jostain syystä minulla on Taru kuitenkin vahva usko siihen, että sinä pärjäät." Näillä sanoilla oli tavallista suurempi merkitys ehkä siksi, että Elinalla on hallussaan sellainen ilmaisun helppous, jota on ilo todistaa somessa päivittäin. Lisäksi se oli sama juttu, jota jo pois mennyt mummoni, isäni äiti Aini Elizabeth sanoi aina: "Taru, sinä pärjäät! Sinä nouset aina!"
Mene ja tiedä. Tärkein eli radiotoimittajan hyvä ääni on olemassa ja lahjaksi saatu eikä artikulaatio takkuile. Rohkeutta ei varmasti puutu ja tekemällä oppii. Viimeinen vuosi on tosin ollut sen kaltainen, että ilman ystävien ja perheen tukea en olisi pärjännyt alkuunkaan. Kaupunginkin apuun on täytynyt turvautua. Niin tulee olemaan myös jatkossa; yksin en pärjää, mutta teidän tuellanne ja yhteistyöllä varmasti.

Hyvät ystävät, tutut ja tuntemattomat: Forum on siis auki ja täysin vapaa ideoille. Vetoan teihin jokaiseen ja olen avoin ehdotuksillenne ja toiveillenne siitä, mikä tekee hyvän radion: minkälaista ohjelmaa haluatte kuulla? Haluatteko olla mukana tekemässä jotakin? Jos ette lähetyksessä, niin haluatteko osallistua kesällä järjestettävään tapahtumaan, jossa juhlimme uutta kanavaa yhdessä? Entä millä mulla tavoin voisitte osallistua? Tämä on teidän mahdollisuutenne vaikuttaa ja olla mukana rakentamassa yhtä hullua, suurta, pienten ihmisten unelmaa.

Lämmöllä,

taru.helpi@radioautere.fi