tiistai 12. elokuuta 2014

Itsemurha - Goooood morning Finland!

Mikä estää?

Päivän uutinen on, että Robin Williams on tehnyt itsemurhan. Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen tähti, joka on samaan ratkaisuun päätynyt, mutta monia se koskettaa, koska Williamsin ura oli niin pitkä ja värikäs. Ihmismieli tekee oikosulun siinä kohtaa, kun joku on kovin hauska, tarjoilee lempeitä ja leppoisia katseita ja riemullisia hetkiä ja sitten yhtäkkiä päättää itse poistua toiseen ulottuvuuteen. Mutta pääseekö noin sinne? Mitäs jos jääkin roikkumaan samoille tonteille ja yhtäkkiä ilman kehoa yrittää epätoivoisesti huhuilla lastensa perään? Turhautuu, kun ei kuulla? Yrittää lohduttaa vaimoa, mutta tämä ei näe tai sitä tunne?

Vaikea uskoa, että Williams olisi ollut täysi ateisti ja olisi kelannut päätyvänsä suoraan mullan alle vailla ajatusta tai toivetta elämän jatkumisesta tavalla tai toisella. Ehkäpä masennus on kuitenkin ollut niin syvää ja mustaa, että ainoa ajatus on ollut pois, pois, pois...irti kaikesta. Irti addiktioista, irti julkisuudesta, materiasta, paineista. Väitän, että sen kaltaisessa synkkyydessä ainoa asia joka voi estää lopettamasta omaa elämäänsä on nimenomaan PELKO siitä, että elämä jatkuu kuoleman jälkeen JA joutuu kokemaan kaiken uudelleen, vieläpä moninkertaisena! Ikävää, että Robbie ei tajunnut viimeisillä hetkillään avata vaikka facebookia ja lukea yhtään tekstiä, joka olisi muistuttanut mahdollisesta sielunvaelluksesta. Huomaa, että sinun ei tarvitse uskoa siihen, että se on totta; riittää, kun uskot siihen, että on olemassa suuri mahdollisuus siihen, että näin on ja sitä tulisi ajatella pelonsekaisella kunnioituksella!

Olen huomannut, että suurin osa ihmisistä pelkää sanaparia "karman laki" ja niin pitääkin, se on täysin tervettä. Parhaimmillaan se pelko ohjaa ihmisen pikkuhiljaa luopumaan lihan syönnistä, väkivallasta ja ylipäätään oman edun tavoittelusta kohti rakkaudellisempaa elämää niin, että uutta kipeää karmaa ei syntyisi. Vähän ajan kuluttua alat riemuita siitä, että pelko on väistymässä ja keskityt koko ajan enemmän ja enemmän vain riemukkaisiin sattumiin ja yllätyksiin, joita elämä luoksesi tuo. Me nimittäin todella saamme sen, mitä tilaamme, mutta usein unohdamme asettaa toiveillemme aikarajan. Ajattelemme, että on liian härskiä kehdata pyytää universumilta/Jumalalta/Buddhalta/Krishnalta tai vaikka joulupukilta jotakin tietyn aikarajan puitteissa - emmehän voi ajatella niin - sehän olisi suuruudenhulluutta! Onkin siis paljon kätevämpää keskittyä pyytämään muilta kanssaihmisiltä suoraan tai tehdä itse? Ongelma vain on, että toisilla on omat ongelmansa. Mene siinä sitten valittamaan, kun tiedät, että naapurikin on köyhä ja äijänsä lähdöstä surullinen. Ratkaisu: kokeile pyytää hiljaa itseksesi tai kirjoita paperille. Menetät? Aikaa. Voit tehdä sen salaa, kukaan ei näe tai tiedä ;-)

Robin Williams olisi kenties voinut pyytää itselleen uutta alkua Vanuatulla tai Naurusaarilla, missä on vähemmän tunnettu. Että joku olisi tarttunut niin toimeliaasti hänen asioihinsa, että olisi lyönyt lapun luukulle ja sanonut, että moro, jään eläkkeelle. Lahjoittanut puoli omaisuuttaan hyväntekeväisyyteen ja loput lapsille ja painunut vaimon kanssa riippumattoon makoilemaan. Jos olisi ymmärtänyt pelätä. Rakkautta, joka sitoo meidät kaikki toisiimme, ikuisiksi ajoiksi.

Ohm mani padme ohm
may your good deeds eventually carry you far
so you don`t have to travel back here
and you may stay with stars
Robin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti